Rabu, 5 Mei 2010

JAI, LANGKAH PERTAMA ANDA SUDAH SILAP...

(Tajuk asal: Jai, adillah dalam membuat ulasan)
Daripada www.teganuku.blogspot.com

Rakan saya di Berita Harian pada 1980-an, Jailani Harun pada 27 April 2010 meminta Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak timbalannnya Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin supaya ada masa membaca entri di lamannya.

Tulis Jai (nama ringkas Jailani): “Its all about an Umno division in Terengganu. To be precise - Dungun. I also heard similar problems in some other divisions. If it goes unattended, Umno will forever be labeled as a party for the rich and famous and for those with political connection. I did my own investigation and found out that most of the allegations are true. If MB Terengganu Datuk Ahmad Said is to be dragged into this, I am willing to bear the consequences.”

Apa yang mahu dinyatakan oleh Jai? Baca petikan berikut: “Kebanyakan ketua bahagian Umno sudah diserap dengan kepercayaan bahawa sebagai ketua, merekalah yang layak menjadi Ahli Parlimen. Tidak kiralah berapa lama mereka memegang jawatan. Pada mereka, penjawat lain seperti timbalan ketua bahagian, setiausaha dan sebagainya tidak layak langsung ke Dewan Rakyat. Ketua Umno bahagian Dungun masih Datuk R. Dia pernah jadi Ahli Parlimen hanya sepenggal. Jika dia seorang MP yang bagus, berwibawa dan menyumbang kepada bahagiannya, dia seharusnya masih menjadi wakil rakyat hingga kini.”

Ada dua tiga perkara di sini patut diperbetulkan. Kata orang jika langkah pertama itu salah, lengkah seterusanya akan salah.

Begitulah juga dengan Jai. Dia memulakan kata-kata dengan andaian atau cakap-cakap orang lain, bukan daripada mulut Ketua Bahagian UMNO Dungun sendiri. Dalam ilmu kewartawanan, kita perlu mendengar kedua-dua belah pihak. Kalau sebelah sahaja, kita berkemungkinan mempunyai niat tidak baik atau sengaja cari pasal.

Jai seterus berkata: “Bagaimanapun, pada pilihanraya umum ke-12 yang lalu, Ketua Perhubungan Umno negeri ketika itu, Idris Jusoh menggugurkannya. Sebaliknya, timbalan Dtk R iaitu Matulidi dipilih sebagai calon dan memenangi kerusi Parlimen berkenaan.”

Untuk makluman Jai yang berada di Kuala Lumpur dan tidak pernah turun pun ke Dungun, pengguguran Ketua Bahagian UMNO Dungun sebagai calon bukan kerana prestasinya. Tetapi kerana sebab-sebab lain yang hanya Menteri Besar dan Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri ketika itu sahaja yang tahu. Ia lebih kepada strategi politik Datuk Seri Idris Jusoh sendiri. Sekali lagi Jai tersilap andaian yang menulis berasaskan fakta oleh sebelah pihak.

Saya harap Jai akan ketahui juga sebab-sebab pengguguran Ketua-Ketua UMNO Bahagian bertanding pada 2008 – termasuk Ketua UMNO Hulu Terengganu, Ketua UMNO Bahagian Setiu (tidak bertanding kerusi negeri tetapi kerusi Parlimen), Ketua UMNO Bahagian Marang, Ketua UMNO Bahagian Kuala Nerus (tidak bertanding kerusi negeri tetapi kerusi Parlimen) dan Datuk Ahmad Said sendiri sebagai ketua Bahagian UMNO Kemaman yang mulanya digugurkan.
Sementara di Kuala Terengganu, Ketua UMNOnya tidak bertanding.

Jadi siapakah Ketua UMNO yang bertanding pada pilihan raya 2008? Hanya Datuk Seri Idris Jusoh iaitu Ketua UMNO Besut. Apakah semua Ketua Bahagian yang digugurkan atau yang ditukarkan ke kerusi Parlimen tidak layak? Atau kerana sebab lain?

Jelas Jai mengangkat dan memuji Ahli Parlimen Dungun sekarang dengan merendahkan keupayaan dan jasa-jasa Ahli Parlimen Dungun sebelum ini. Kenapa Jai berbuat demikian? Kerana mahu membodek beliau sehingga meminta Perdana Menteri dan timbalannnya atau pembantunya menyampaikan apa yang ditulis oleh Jai?

Ketiga perkara yang Jai ramal kononnya Terengganu akan jatuh kepada pembangkang juga rasanya kurang tepat. Datang dan tinjau sendiri apa yang dilakukan oleh wakil rakyat Terengganu di semua DUN dan Bahagian.

Mereka sudah turun padang dan melakukan ‘Juara Rakyat’ sebelum pun menjadi agenda UMNO Pusat. Mereka duduk dalam kawasan dan menjadi juara rakyat sepanjang masa.

Mereka tidak perlu menganjurkan ‘Juara Rakyat’ sebagai program tahunan atau sekali sekala tetapi setiap minggu ada sahaja program membantu rakyat. Turunlah Jai ke Terengganu jika tidak percaya.

Kerana itu saya rasa ia hanya membuang masa sahaja kerana perkara yang diperkatakan oleh Jai tiada asas.

Mungkin Jai menulis dari Menara KL atau KLCC atau juga salah satu kopitiam di Bangsar. Mangharapkan habuan daripada seseorang dengan ‘mengutuk’ seseorang lain ialah kerja hina pada profesion kewartawanan.

Jai juga jangan jadi juara untuk melaga-laga ahli politik Terengganu. Tidak ada gunanya, esok kalau mereka berbaik semula, mana Jai nak letakkan muka? Politik ialah game of impossible. Hari ini bermusuh esok berkawan.

Jai, kembalilah ke pangkal jalan! Lebih amat memalukan lagi jika bukan Jai sahaja terbabit dalam penulisan sebaliknya jika Ahli Parlimen Dungun juga terbabit sama.

(Dipetik dari http://hambali1.blogspot.com)

Tiada ulasan: