Selasa, 28 Disember 2010

Ya…Idris Jusoh Perjuang Melayu tetapi…

Oleh Ahmad Hj IshakTERIMA KASIH. Inilah perkataan yang paling sesuai mahu ditujukan kepada pemberi komen kepada tulisan sebelum ini. Dengan menggunakan nama samaran LOK LAK, dia menulis yang akan saya perturunkan di bawah.
Semua yang didakwanya termasuk mengatakan pendapat saya sebagai dangkal, jumud dan taksub, saya terima dengan senang hati.
Tetapi saya percaya LOK LAK tidak menjawab dakwaan saya yang saya ulangi banyak kali.
LOK LAK mendakwa pendapat saya dangkal. Dalam Kamus Dewan, dangkal bererti tidak dalam. Bila saya bandingkan pendapatnya dengan hujahnya, dangkal ini bolehlah dipulangkan balik kepada pendapat dan komentarnya sendiri, terlalu dangkal.
Bila kemelut dan isu di Terengganu ini sudah selesai? Selesai lama? Bila selesainya? Perbicaraan dakwaan menghantar SMS yang bernada ugutan hingga ada tiga ADUN membuat laporan polis pun masih berlum selesai, yang selesainya apa?
Boleh membela Idris Jusoh atau Haji Idris yang dia fikirkan sebagai seorang yang terllau hebat melontar idea. Belalah. Tetapi tahukan dia bagaimana tersikasanya pegawai-pegawai kanan kerajaan yang disingkirkan oleh Idris selama dia menjadi Menteri Besar?
Ada pegawai kerajaan yang dibuang Idris, kini bekerja dengan Ketua Menteri Melaka –apakah orang seperti ini dapat memaafkan Idris atas perbuatannya?
Bukan seorang, bukan dua dan bukan tiga pegawai kanan kerajaan yang menjadi mangsa, tetapi ramai. Idris bolehlah menunjukkan wajah baiknya di depan orang lain, tetapi luka dan parut yang terkesan, masih ada.
Mendakwa pendapat saya sebagai jumud (baca: kolot) juga saya terima dengan dada dan fikiran terbuka kerana saya percaya pemberi komentar itu cukup kagum dengan Idris dan cuba menutup kesalahan yang Idris lakukan.
Baginya, rekod perjuangan Idris bersih. Lebih bersih dari sehelai kain putih. Rekod Idris ketika memimpin Pergerakan Pemuda Umno Terengganu menganjurkan program menghentam kepimpinan Tan Sri Wan Mokhtar Ahmad sebelum kemudiannya dia melarikan diri ke Jordan (kalau tak silap saya) dengan alasan menyambung pelajaran menyebabkan ketua-ketua Pemuda bahagian-bahagian lain menjadi mangsa, mahu dibuang kepada?
Ingat, sejarah tidak mungkin dipadamkan.
Itu dulu. Mungkin boleh dianggap sudah selesai. Tetapi apakah luka yang sembuh tidak meninggalkan parut.
Memetik kata-kata Tan Sri Sanusi Junid…memaafkan tidak ada masalah tetapi melupakan tidak. Atau dengan lain perkataan, boleh dimaafkan, tetapi mana mungkin dilupakan!
Memboikot Persidangan DUN Terengganu mungkin bukan isu sebagaimana yang LOK LAK perkatakan. Tetapi, cuba bertanya dengan sesiapa sahaja, bagaimana kalau ahli-ahli Parlimen (BN) di Kuala Lumpur memboikot Persidangan Parlimen dan mensabotaj Perdana Menteri.
Ini isu besar. Kalau Idris beranggapan ini isu kecil, itu pendapatnya. Tetapi mana pernah berlaku dalam sejarah DUN-DUN di Malaysia, ADUN parti pemerintah memboikot Persidangan DUN.
Apabila Idris dan kawan-kawannya yang digelar 10 Budak Hitam melaukannya, yang dianggap oleh budak-budak Idris sebagai ‘isu sudah selesai’ tetapi ia tetap tercatat dalam sejarah. Ingat, sejarah tidak boleh dipadamkan.
Baguslah kalau idris dapat menerima semua yang berlaku dengan tenang tetapi, janganlah apabila duduk dalam Persidangan DUN (yang terbaru 13-16 Disember 2010) mendiamkan diri, tidak bercakap dan ia tentunya mengundang pertanyaan.
Persidangan DUN bukan tertutup. Ia terbuka dan sesiapa sahaja boleh datang mendengar perbahasan kalau mendapat kebenaran.
Ambil contoh Persidangan DUN Perlis. Bekas Menteri Besar, Datuk Seri Shahidan Kassim turut mengambil bahagian dalam perbahasan. Inilah sikap gentleman dan sporting dari seorang pemimpin yang berkarisme. Bukan mendiamkan diri, dengan mempamirkan ‘sikap dendam dan rasa tidak puashati’ yang tidak pernah kunjung padam.
Tahniahlah kepada Idris kerana mengembalikan Terengganu dari tangan PAS ke tangan Umno dan BN semula. Tetapi, percayalah, ia bukan kerja Idris seorang.Mana mungkin Idris mampu mengemudikan jentera BN seoranng diri tanpa kerjasama dari kawan-kawan dalam Umno dan BN di peringkat bahagian-bahagian.
Penyokong Idris yang taksub, jumud dan dangkal bolehlah mendakwa ini adalah kerja Idris seorang, hingga Terengganu yang diperintah PAS dapat ditawan semula. Monyet dan lutung di hutan pun akan ketawa kalau berita ini disampaikan kepada binatang-binatang ini.
Tapi, bolehkah Idris mengajak monyet dan lutung melupakan perbuatannya menyingkir dua ketua bahagian dari arena politik dalam tahun 2004, iaitu Datuk Abd Rashid Ngah (Kuala Nerus) dan Datuk Roslan Awang Chik (Kuala Terengganu) dilupakan begitu sahaja?
Kemudian, dalam tahun 2008, lupakan kita bagaimana dia menyingkirkan Datuk Rahman Bakar (Marang) yang ketika itu Timbalan Menteri di Kuala Lumpur dan seorang Ahli MT yang menang bertanding tanpa apa-apa perundingan?
Begitu juga dengan Datuk Rosli Mat Hassan (Dungun), Datuk Tengku Putera Tengku Awang (Hulu Terengganu) yang digugurkan tanpa apa-apa perbincangan? Mungkin Idris ada sebab mengapa menolak orang-orang ini, tetapi kenapa tidak diberitahu secara baik dan berhemah?
Ketua Umno Bahagian Setiu dan Ketua Umno Bahagian Kuala Nerus (Datuk Jidin dan Datuk Nasir) diletakkan bertanding di peringkat Parlimen juga merupakan strategi yang disusun begitu rupa supaya Idris tidak ada saingan untuk mengekalkan kerusi Menteri Besar.
Isu apa yang sudah selesai? Maafkan sahaja Idris kerana ia sudah dapat menerima semua ini? Terima apa? Tidak menghadirkan diri dalam mesyuarat Badan Perhubungan Umno Negeri Terengganu sepanjang Datuk Seri Ahmad Said menjadi Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Terengganu perbuatan mulia? Perbuatan orang yang boleh menerima hakikat?
Tengoklah pekung dan kurap di badan sendiri sebelum bercakap hal keburukan orang lain. Saudara boleh menganggap Idris sebagai perjuang Melayu tetapi….

Ini komentar asal yang perlu dibaca
Saya rasa itu adalah pendapat sdr. yg dangkal dan jumud dan taksub terhadap kem tertentu yg saya rasa kemelut dan isu dah pun selesai lama. Daripada itu sya pikir kemelut dendam kesumat, sakit hati ,iri hati yg tiada kesudahan dengan ulasan yang berulang-ulang. Apa agenda tu?. Hj. Idris dah lamapun menerima apa yg berlaku, tetapi sdr. saudara berpersangka begitu buruk, sedangkan tiada apa yg pelik yg berlaku sebagaimana tuduhan jelek sdr. Saya pikir saudaralah yg sebenarnya memainkan isu yg sebenar tidak wujud pun. Ianya cuma bersarang di minda saudara semata-mata. Mungkin Hj. Idris bersalah besar kerana mengembalikan dan merampas Terengganu drp PAS, Bersalah besar juga kerana mempertahankan Terengganu dalam tsunami politik yg lalu. Kalau sdr. pun tidak mampu membuat justifikasi terhadap apa yg berlaku, saya rasa sdr sama sekali tidak layak untuk memperkatakan dan mempersoalkan kepimpinan peringkat negeri maupun pusat.


Pemimpin adalah seorang pemikir yang mampu melontarkan idea-idea utuk kesejahteraan rakyat (meminjam kata-kata Tun Mahathir). Apakah salah Hj. Idris membina IMTIAZ, Program Terengganu Bersih, Taman Tamaddun Islam, Monsson Cup, Khutbah Multimedia. Kalau itu semua boleh dipikirkan oleh semua orang, saya pikir sdr. pun layak jd MB (tp MB kerajaan PAS ajelah). Bukan utk mengangkat Hj. Idris, tp tak salah sebagai umat Islam mengenangkan kebaikan-kebaikan yg telah beliau lakukan.


Lihat pada masa PAS memerintah Terengganu, tiasa sesiapa pun sanggup menjadi Ketua perhubungan pada masa itu, kecuali Hj. Idris yang begitu Optimistik yg sanggup memikul dan menggalas bebanan ini sehinggalah membuahkan hasil dengan gerakan GELOMBANG BIRU. Jangalah hendaknya kita sebagai orang Islam, org bg bunga kita bg taik. Tapi itulah hakikatnya yg berlaku seperti pencacai-pencacai politik seperti sdr. yg menulis atas kapasiti penulisan bebas yg penuh dengan nafsu besar yg berselindung. Saya minta maaf kiranya coretan ini tak sehebat penulisan saudara yg penuh dengan tuduhan tidak berasas dan mainan persepsi semata-mata.

3 ulasan:

Unknown berkata...

Salam…

Terima kasih saya ucapkan kpd. Sdr di atas posting feedback sdr. Yg begitu pantas di atas ulasan ringkas saya itu. Baguslah sdr. Mencari kamus dewan di atas pkt saya gunakan, itupun sy ambik pkt yg biasa digunakan oleh pencacai2 politik. Berbalik dengan posting sdr. Bertajuk ”Ya…Idris Jusoh Perjuang Melayu tetapi…”, saya tidak menjangkakan sdr. Begitu melenting dengan ulasan ringkas saya yang ditaip sambil makan goreng pisang panas. Apalah sangat ulasan ringkas saya ini berbanding kejelekan posting-posting sdr. Yg lalu. Saya sbenarnya tak tgerak pun nk mengulas apa yg di tulis oleh sdr. Biarlah sdr. Dgn keseronokkan penulisan tersebut, yang penuh dengan kebencian dan dendam kesumat yang menghantui gerombolan Pakatan Rakyat.
Berbalik kepada persoalan-persoalan saudara utarakan, sya tak berminat untuk menjawabnya, biarlah empunya diri menjelaskan kiranya omongan-omongan dan komentar sdr. Ada kredibiliti dan kesahihan. Saya bukanlah pencacai-pencacai politik yg sntiasa menggunakan setiap kesempatan yg. boleh memberi mileage pd dirinya ataupun setidak-tidak dpt melampiaskan nafsu amarah agar hati nuraninya menemui ketenangan yang palsu.

Sekadar terasa sentuhan dan mencoretkan jasa orang pernah berbakti kepada rakyat Terengganu merupakan satu fitrah manusia sebagai tanda terima kasih.. Itu bukanlah merupakan satu dosa. Menuduh, menfitnah dan membuat panggilan-panggilan jelek itu sebenarnya sejelek-jeleknya manusia. Saya bukanlah pemuja dan pendokong Hj. Idris sebagaimana anggapan sdr. Saya sekadar rakyat biasa yg memerhati dengan mata hati, tetapi bukan dengan buta hati. Tersentuh hati apabila, beribu-ribu budak2 kecil dpt hafaz al-quran, kanak2 TABIKA Qatam Al-quran, beratus-ratus ibu bapa hadir ke temuduga kemasukan ke IMTIAZ yg sekadar memperuntukkan seratus pelajar. Seronok dpt berjemaah bersama-sama di masjid-masjid melihat ketekunan mereka menghafaz Al-quran. Semua ini bukannya datang sendiri dengan memetik jari dan bukan semua idea ini dpt dilontarkan oleh semua pemimpin, alhamdulilah Hj. Idris diberi nur untuk melihat semua ini, alhamdulilah smua ini dpt diteruskan oleh YAB. MB yg baru. Mungkin sdr. Tidak dpt mlihat semua ini, mungkin sdr. Berfikir smua org dpt mlontarkan idea ini, segalanya mungkin bg sdr... Drp membuat omongan-omongan dan komentar-komentar yang semacam kita dah ada bukti sahih sebagaimana SB mendapat maklumat, lebih cerdik dan waras kiranya sdr dpt menggunakan kehebatan pengalaman penulisan sdr. Utk mendamaikan mereka yg bersengketa (kiranya benar) sebagaimana anggapan dlm posting saudara.

Saya pernah berada dlm satu majlis bersama YAB. MB. Dato Ahmad Said, (secara kebetulan dan tak sengaja dalam tahun ini) semasa sidang akhbar, beliau menjawab persoalan yang diutarakan oleh pemberita yg menanyakan hubungan dan karenah YB. Adun (sebagaimana omongan sdr), beliau menjelaskan sebenarnya tiada apa yg berlaku, hubungannya dengan matan MB sangat baik. Beliau kehairanan bagaimana spekulasi ini berlaku. Beliau menegaskan sememangnya ada manusia yg hasad yg ingin melihat kehancuran dan persengketaan akan berlaku dan berterusan. Katanya selisih faham itu dulu, sama-sama memahaminya. Tinggal lagi golongan-golongan sesetengah media dan blog yang tak cukup masak sentiasa menagguk di air yang keruh untuk melihat keporak-poradaan UMNO Terengganu, mungkin sdr. Sbhg drpnya. (maaf kiranya telahan saya ini tidak benar), tetapi berasaskan pd posting –posting sdr, telahan saya ini hampir menepati, wpun tidak 100% kepada gerombolan yang disebutkan tadi.

Saya juga berharap posting2 sdr. Pd masa akan datang lebih berwibawa, lebih berlapang dada dan minda, tidak dipengaruhi emosi dan mempunyai matlamat sebenar yg diingini.Setiap penulisan kita akan mencerminkan keperibadian kita, maklumat dan penyelidikan yang adil terhadap posting akan menyelamatkan diri kita drp dosa-dosa yang tidak diingini. Saya rasa saya tidak akan melanjutkan komentar kerana tidak berminat dengan omongan-omongan tidak sahih. Penulisan saya di blog saya inipun agak terlanjur.. Salam kemaafan saya pohon..

Unknown berkata...

Salam…

Terima kasih saya ucapkan kpd. Sdr di atas posting feedback sdr. Yg begitu pantas di atas ulasan ringkas saya itu. Baguslah sdr. Mencari kamus dewan di atas pkt saya gunakan, itupun sy ambik pkt yg biasa digunakan oleh pencacai2 politik. Berbalik dengan posting sdr. Bertajuk ”Ya…Idris Jusoh Perjuang Melayu tetapi…”, saya tidak menjangkakan sdr. Begitu melenting dengan ulasan ringkas saya yang ditaip sambil makan goreng pisang panas. Apalah sangat ulasan ringkas saya ini berbanding kejelekan posting-posting sdr. Yg lalu. Saya sbenarnya tak tgerak pun nk mengulas apa yg di tulis oleh sdr. Biarlah sdr. Dgn keseronokkan penulisan tersebut, yang penuh dengan kebencian dan dendam kesumat yang menghantui gerombolan Pakatan Rakyat.

Berbalik kepada persoalan-persoalan saudara utarakan, sya tak berminat untuk menjawabnya, biarlah empunya diri menjelaskan kiranya omongan-omongan dan komentar sdr. Ada kredibiliti dan kesahihan. Saya bukanlah pencacai-pencacai politik yg sntiasa menggunakan setiap kesempatan yg. boleh memberi mileage pd dirinya ataupun setidak-tidak dpt melampiaskan nafsu amarah agar hati nuraninya menemui ketenangan yang palsu.

Sekadar terasa sentuhan dan mencoretkan jasa orang pernah berbakti kepada rakyat Terengganu merupakan satu fitrah manusia sebagai tanda terima kasih.. Itu bukanlah merupakan satu dosa. Menuduh, menfitnah dan membuat panggilan-panggilan jelek itu sebenarnya sejelek-jeleknya manusia. Saya bukanlah pemuja dan pendokong Hj. Idris sebagaimana anggapan sdr. Saya sekadar rakyat biasa yg memerhati dengan mata hati, tetapi bukan dengan buta hati. Tersentuh hati apabila, beribu-ribu budak2 kecil dpt hafaz al-quran, kanak2 TABIKA Qatam Al-quran, beratus-ratus ibu bapa hadir ke temuduga kemasukan ke IMTIAZ yg sekadar memperuntukkan seratus pelajar. Seronok dpt berjemaah bersama-sama di masjid-masjid melihat ketekunan mereka menghafaz Al-quran. Semua ini bukannya datang sendiri dengan memetik jari dan bukan semua idea ini dpt dilontarkan oleh semua pemimpin, alhamdulilah Hj. Idris diberi nur untuk melihat semua ini, alhamdulilah smua ini dpt diteruskan oleh YAB. MB yg baru. Mungkin sdr. Tidak dpt mlihat semua ini, mungkin sdr. Berfikir smua org dpt mlontarkan idea ini, segalanya mungkin bg sdr... Drp membuat omongan-omongan dan komentar-komentar yang semacam kita dah ada bukti sahih sebagaimana SB mendapat maklumat, lebih cerdik dan waras kiranya sdr dpt menggunakan kehebatan pengalaman penulisan sdr. Utk mendamaikan mereka yg bersengketa (kiranya benar) sebagaimana anggapan dlm posting saudara.

Saya pernah berada dlm satu majlis bersama YAB. MB. Dato Ahmad Said, (secara kebetulan dan tak sengaja dalam tahun ini) semasa sidang akhbar, beliau menjawab persoalan yang diutarakan oleh pemberita yg menanyakan hubungan dan karenah YB. Adun (sebagaimana omongan sdr), beliau menjelaskan sebenarnya tiada apa yg berlaku, hubungannya dengan matan MB sangat baik. Beliau kehairanan bagaimana spekulasi ini berlaku. Beliau menegaskan sememangnya ada manusia yg hasad yg ingin melihat kehancuran dan persengketaan akan berlaku dan berterusan. Katanya selisih faham itu dulu, sama-sama memahaminya. Tinggal lagi golongan-golongan sesetengah media dan blog yang tak cukup masak sentiasa menagguk di air yang keruh untuk melihat keporak-poradaan UMNO Terengganu, mungkin sdr. Sbhg drpnya. (maaf kiranya telahan saya ini tidak benar), tetapi berasaskan pd posting –posting sdr, telahan saya ini hampir menepati, wpun tidak 100% kepada gerombolan yang disebutkan tadi.

Saya juga berharap posting2 sdr. Pd masa akan datang lebih berwibawa, lebih berlapang dada dan minda, tidak dipengaruhi emosi dan mempunyai matlamat sebenar yg diingini.Setiap penulisan kita akan mencerminkan keperibadian kita, maklumat dan penyelidikan yang adil terhadap posting akan menyelamatkan diri kita drp dosa-dosa yang tidak diingini. Saya rasa saya tidak akan melanjutkan komentar kerana tidak berminat dengan omongan-omongan tidak sahih. Penulisan saya di blog saya inipun agak terlanjur.. Salam kemaafan saya pohon..

C L J berkata...

Maka berdiam diri adalah lebih baik daripada berkata kata. Apa lagi dihadapan khalayak yang lebih pandai daripada yang berilmu.