Sabtu, 3 Julai 2010

Tarik Balik Lesen: Suara Perkasa Serah Ke Pihak Berkuasa


PETALING JAYA: Suara Perkasa tidak bimbang mengenai kemungkinan lesennya ditarik balik, kata Ketua Pengarangnya, Daud Ibrahim.

Menurut Daud, dia menyerahkan perkara itu kepada pihak berkuasa untuk memutuskan sama ada penerbitan buletin tersebut harus dihentikan atau sebaliknya.

"Kami tidak bimbang, Suara Perkasa tidak menerbitkan apa-apa yang bersifat subversif.

"Suara Perkasa menerbitkan isu dibangkitkan media lain dan mempersoalkan motif sesetengah pihak yang memandang ringan perkara berkaitan hak orang Melayu termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan," katanya.

Beliau berkata demikian sebagai reaksi kepada persoalan pegawai Kementerian Dalam Negeri (KDN) berhubung artikel terbitan edisi sulung Suara Perkasa baru-baru ini.

Polis Bukit Aman dan tiga pegawai KDN berkunjung ke pejabat Media Perkasa, semalam.

"Pegawai tersebut ingin mengetahui mengapa kami memutuskan untuk menggunakan artikel mengenai isu Ketua Pemuda MCA Datuk Dr Wee Ka Siong ditahan di bawah ISA pada muka depan," katanya.

Satu lagi kontroversi membabitkan petikan dari Facebook Umno Kuala Selangor mempersoalkan mengapa KDN takut mengambil tindakan atas sesetengah media vernakular yang dipaparkan pada laman 19.

Perkasa menegur Wee kerana menimbulkan isu agar biasiswa Majlis Amanah Rakyat (Mara) harus dihapuskan ekoran keputusan kerajaan untuk menghentikan biasiswa luar negara Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).

Daud berkata, pihaknya juga disoal tentang pertukaran alamat pejabat.

Katanya, mereka telah menjelaskan bahawa permit diberikan kepada Perkasa dan alamat itu kekal di Hotel Grand Season seperti tertera dalam borang permohonan permit itu.

Perkasa menubuhkan syarikat Media Perkasa yang berpangkalan di Setapak, Kuala Lumpur untuk menguruskan buletin itu, katanya.

Tambah beliau, kementerian itu juga bertanya tentang perubahan pada masthead Suara Perkasa.

Daud mengakui berdepan cabaran menerbit dan mengedarkan buletin tersebut.

"Sesetengah pihak memberi amaran agar jangan mencetak buletin itu. Syarikat percetakan telah menarik diri, kami terpaksa mencari alternatif untuk penerbitan kedua," ujarnya.

Presiden Perkasa, Datuk Ibrahim Ali berkata, soal-siasat pihak berkuasa itu merupakan sebahagian cabaran dalam industri penerbitan.

"Pihak berkuasa berhak menyoal kami. Saya juga sanggup ditahan di bawah ISA buat kali ketiga jika pihak berkuasa memutuskan demikian.

"Kami menghormati keputusan pihak berkuasa, tidak seperti sesetengah pihak bersalah yang membuat kecoh apabila pihak berkuasa cuba bertindak terhadap mereka," katanya

Dipetik dari http://mstar.com.my/

Tiada ulasan: