Rabu, 3 Februari 2010

Kenyataan rasis: Pegawai khas PM letak jawatan

Datuk Nasir Safar, pegawai khas kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, akan meletakkan jawatan berhubung kenyataannya yang didakwa berbaur perkauman di Melaka pagi ini, demikian menurut kenyataan Pejabat Perdana Menteri hari ini.

NONEMenurutnya lagi, kenyataan Nasir itu juga tidak mencerminkan pandangan perdana menteri.

Nasir, tambahnya, memohon maaf terhadap sebarang kenyataannya yang menyinggung mana-mana pihak.

Berikutan itu, Nasir akan meletak jawatan.

Nasir dikatakan telah membuat kenyataan berbaur perkauman ketika berucap pada seminar '1Malaysia' di Melaka hari ini, menyebabkan puluhan ahli MIC, MCA dan perwakilan pertubuhan bukan kerajaan meninggalkan majlis berkenaan.

Menurut sumber, Nasir telah menimbulkan kemarahan hadirin apabila dia melabelkan kaum India dan Cina sebagai pendatang.

Selain itu, Nasir juga didakwa mengancam akan menarik balik kerakyatan mereka yang menentang keputusan kerajaan untuk menghadkan 12 matapelajaran sahaja untuk peperiksaan SPM.

Pemuda MIC dijadual membuat laporan polis lewat hari ini dan satu memorandum bantahan akan juga dikemukakan kepada Najib apabila beliau dijadualkan melawat Melaka pada 4 Februari.

Sementara itu, presiden MIC, Datuk Seri S Samy Vellu melahirkan rasa marahnya berhubung insiden berkenaan.

Beliau yang menyifatkan insiden itu sebagai isu perkauman yang melampau menggesa perdana menteri mengambil tindakan sewajarnya ke atas pembantunya.

(Dipetik dari http://malaysiakini.com/news/123539)

2 ulasan:

C L J berkata...

Kalau ya lah lapuran terkutip ini malanglah bagi kita semua. Hakikat sejarah sudah tidak dapat dikutip lagi. Sepatah kata ingin hamba kutip dari protokol yahudi; " .... we will change history." dan hasrat ini nampaknya sedang cuba direalisasikan olih pihak lain di negara kita. Benarlah rupanya Illimunati dan Li Blood Line itu ada kaitan rapat. Perjumpaan Rockfeller dengan Li Chiang lama dahulu rupanya menunjukkan kesannya kini. Kerana kita lemah akibat perpecahan sesama kita. Keberanian mereka itu nampak kecil tetapi sentiasa membesar. Mashaallah.

usien berkata...

Kenyataan Datuk Nasir yang berbau ancaman terhadap mereka yang membantah cadangan kerajaan mengehadkan 12 matapelajaran sahaja untuk SPM suatu tindakan yang kurang bijak. Namun kenyatannya tentang sejarah masyarakat Cina dan India di Malayusia suatu fakta sejarah yang tidak boleh dipertikaikan kecuali kita ubah sejarah negara kita.