Sabtu, 9 Januari 2010

punca stadium runtuh-apa tindakan selanjutnya?


Kerajaan negeri Terengganu dijangka akan menerima laporan jawatankuasa siasatan yang mengkaji punca keruntuhan bumbung Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin tidak lama lagi.

Menteri Kerja Raya Datuk Shaziman Abu Mansor berkata laporan itu telahpun dibentangkan dalam mesyuarat Jemaah Menteri semalam dan satu lagi salinan dikemukakan kepada pejabat peguam negara.

Laporan itu menyebut beberapa faktor menyebabkan keruntuhan stadium berkenaan pada 2 Jun tahun lepas.

Antara puncanya ialah:


1. Bahan dan kualiti hasil kerja yang tidak memenuhi spesifikasi;
2. Faktor reka bentuk yang tidak memadai;
3. Bumbung yang tidak dibina dengan sempurna;
4. Kawalan kualiti yang tidak dilaksanakan di tapak projek;
5. Pengawasan yang agak kurang ketika kerja-kerja pembinaan; selain
6. Kerja dilakukan secara tergesa-gesa turut menjejaskan kualiti stadium.

Laporan Benama menyebut, bahan dan kualiti hasil kerja yang tidak memenuhi spesifikasi dikenal pasti antara punca utama struktur bumbung kerangka Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, Terengganu, runtuh Jun tahun lepas.

Menurut laporan jawatankuasa siasatan kejadian itu, faktor reka bentuk yang tidak memadai, bumbung yang tidak dibina dengan sempurna dan kawalan kualiti yang tidak dilaksanakan di tapak projek turut menyumbang kepada kejadian tersebut.

Menteri Kerja Raya Datuk Shaziman Abu Mansor yang mendedahkan laporan jawatankuasa siasatan itu hari ini berkata, siasatan juga mendapati pengawasan yang agak kurang ketika kerja-kerja pembinaan selain dilakukan secara tergesa-gesa turut menjejaskan kualiti stadium berkenaan.

Mengulas perkara itu, Shaziman berkata laporan itu telahpun dibentangkan dalam mesyuarat Jemaah Menteri semalam yang juga bersetuju supaya laporan itu diserahkan kepada kerajaan negeri Terengganu, manakala satu lagi salinan dikemukakan kepada pejabat peguam negara, katanya kepada pemberita di Kuala Lumpur.

Shaziman, yang ditemui ketika mengadakan lawatan kerja ke Hubungan Kerinchi Arah Utara Lebuhraya Skim Penyuraian Trafik KL Barat (Sprint) dekat sini, berharap kerajaan negeri Terengganu dapat menggunakan hasil laporan itu untuk mengambil langkah susulan.

"JKR juga telah memaklumkan kepada kerajaan Terengganu supaya kerja-kerja mengubah runtuhan yang ada di kawasan stadium itu boleh dilakukan dan kerja-kerja pembaikan boleh dimulakan," katanya.

Dalam kejadian pada 2 Jun tahun lepas, bumbung stadium berkenaan di Gong Badak yang berharga RM300 juta dan siap dibina pada Mei tahun yang sama untuk Sukan Malaysia (Sukma) ke-12, runtuh secara tiba-tiba.

Ekoran kejadian itu, sebuah jawatankuasa siasatan terdiri daripada 10 wakil daripada pelbagai agensi kerajaan dan badan profesional berkaitan diberi masa enam bulan untuk melaksanakan penyiasatan dan menyiapkan laporan akhir ekoran kejadian keruntuhan bumbung utama stadium berkenaan.

Jawatankuasa itu dipertanggungjawab antara lain untuk mengenal pasti punca kejadian, mengesyorkan langkah-langkah pencegahan bagi mengelakkan kejadian itu berulang dan mengemukakan cadangan pembinaan semula stadium.

Setelah mengetahui puncanya, apakah tindakan lanjut terhadap pihak-pihak yang terbabit yang bertanggungjawab terhadap masalah itu?

Berapa lama lagikah stadium akan dibiarkan sedemikian atau akan dibaiki segera?

(di petik dari http://hambali1.blogspot.com/)

Tiada ulasan: