Sabtu, 13 Jun 2009

Zaid Ibrahim: Semoga berbahagialah dia dengan PKR


Oleh Zamzuri Damanhuri

PARTI Keadilan Rakyat (PKR) menyifatkan kemasukan bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM), Datuk Zaid Ibrahim ke dalam parti itu sebagai sesuatu yang mengangkat imej parti tetapi bagi Umno, ia adalah sesuatu yang memang diharap-harapkan.
Walaupun PKR menyifatkan Zaid sebagai bekas Menteri Kabinet, tetapi Umno pula mungkin menganggap perlantikan Zaid menganggotai kabinet sebagai suatu kesilapan besar.
Bekas PM, Tun Abdullah Ahmad Badawi pernah diserang hebat oleh Ahli-Ahli Parlimen dan Ketua-Ketua Umno Bahagian dalam satu pertemuan sulit dengannya isu perlantikan Zaid ini.
Zaid mungkin tidak tahu isu dia ditolak di kalangan pemimpin-pemimpin Umno tetapi dia mungkin akan menjawab “siapa mereka jika nak dibandingkan dengan dia”. Zaid pernah bercita-cita mahu menjadi Naib Presiden Umno. Ada satu atau dua bahagian mencalonkannya.
Akhir sekali, bukan sahaja dia tidak berjaya menjadi Naib Presiden, dia juga tidak pernah duduk sebagai anggota MT dan akhir sekali, gagal untuk merebut semula jawatan Ketua Umno Bahagian Kota Bharu.
Dia pasti mempunyai pelbagai alasan, mengapa dia kalah di Kota Bharu tetapi sebelum dia menjdi Ketua Umno Bahagian Kota Bharu, bukan sedikit cerita bagaimana dia boleh menjadi ketua bahagian, mengalahkan Datuk Ahmad Rastom Ahmad Maher.
Zaid mungkin mahu melupakannya tetapi mana mungkin ahli-ahli Umno boleh melupakannya? Hari ini, apabila dia membuat keputusan menyertai PKR, pasti ramai yang bersedekah pisang ke masjid.
Sudah ramai yang meluat melihat gelagatnya dan memang ramai yang mengharapkan dia meninggalkan Umno. Hari ini, apabila dia mengesahkan sudah bersama PKR dengan sambutan besar-besar dari Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, ramai yang berkata; “semoga berbahagialah dia”
Maklumlah dalam Umno mana ada budaya yang PKR amalkan! Faham tak apa yang dimaksudkan? Kalau tak faham, lain kalilah saya ceritakan. Maklumlah, mereka yang duduk dalam PKR, ehm…ehem…ehm tahu-tahu sahajalah. Ia sangat sesuai dengan Zaid dan Anwar.
Penyokong Pas pasti seronok. Ini kerana mereka nampak, dalam PKR selain ada Anwar Ibrahim, kini sudah ada Zaid Ibrahim. Jika Anwar sebelum ini dikenali sebagai seorang pejuang Islam, kini dia sudah mula merestui usaha membawa pulang Chin Peng kerana Anwar yakin, langkahnya itu akan mendapat sokongan Mursyidur Am Pas, Datuk Nik Aziz Nik Mat.
Dulu, penyokong Pas tidak tahu ‘melawan’ pemimpin. Kini, mereka sudah mula menyatakan tentangannya kerana ada orang yang mengajar mereka dari luar Pas, supaya jangan terlalu akur dengan kehendak pemimpin.
Berjaya Anwar ‘mengujudkan suasana’ ini di dalam Pas. Dalam PKR, ada sesiapa yang berani menentang Anwar? Kalau berani, bersedialah untuk keluar. Di mana sekarang Datuk Nallakarupan? Mana dia Mohd Ezam Md Nor? Mana dia Roslan Kassim dan mana dia Marina Yusoff?
Mereka yang boleh bersama PKR ialah Azmin Ali dan tentunya Johari Abdul dan Saifuddin Nasution Ismail. Kerana apa? Kerana mereka sahaja yang tahu kenapa mereka mesti berada dalam PKR.
Dalam sejarah Umno, Zaid mungkin merupakan menteri kabinet yang paling singkat berkhidmat. Dalam sejarah Umno, barangkali Zaid jugalah satu-satunya ahli parti yang kena tindakan kerana kesalahan mengkritik Lembaga Disiplin yang mengenakan hukuman teguran terhadapnya, atas kesalahan politik wang.
Disebabkan Zaid tidak berpuashati dengan keputusan Lembaga Disiplin itu, dia mengkritik keputusan itu.
Zaid mungkin menyangka dia antara orang yang terpandai pernah berada dalam Umno. Itulah sebabnya dia tidak hairan dengan kritikan yang dia pernah terima selama dia berada di dalam kabinet.
Malahan, beberapa kenyataannya seolah-olah dia tidak faham yang mana prinsip yang perlu dia utamakan. Adakah prinsip dirinya atau prinsip parti yang dia wakili. Dia tidak pernah mahu menghargai, tanpa bertanding dalam pilihan raya dia dilantik menjadi Senator dan kemudiannya Menteri di JPM sedangkan sebelum itu, ketika dia menang kerusi Parlimen Kota Bharu, dia hanyalah seorang Ahli Parlimen biasa tanpa apa-apa jawatan dalam kerajaan.
Ketika namanya diumumkan Perdana Menteri ketika itu, Tun Abdullah Ahmad Badawi, bukan sedikit orang-orang Umno yang terkejut. Bukan terkejut biasa, tetapi terkejut luar biasa. Terkejut luar biasa ini menyebabkan ada seorang Ahli Parllimen Umno memberitahu Perdana Menteri, macam mana Perdana Menteri boleh melantik seorang yang ‘#@?$%& #^*% boleh dilantik menganggotai kabinet.
Namun, Perdana Menteri tidak menjawab kritikan Ahli Parlimen mewakili Umno itu hanya kerana Perdana Menteri ketika itu yakin, Zaid akan berubah sikap dan dapat membezakan antara prinsip peribadi dengan prinsip parti yang diwakilinya apabila menganggotai kabinet.
Zaid pasti akan dapat membantu Anwar memperkuatkan PKR. Jika Anwar berusaha membawa Chin Peng balik ke Malaysia, Zaid mungkin boleh membantu Anwar membawa Chin Peng. Jika perlu, Zaid boleh menyaman kerajaan Malaysia kerana tidak membenarkan Chin Peng untuk pulang ke Malaysia.
Kebetulan kes liwat Anwar akan dibicarakan Julai ini, maka Zaid yang mempunyai pasukan peguam yang ramai pastinya dapat membantu Anwar. Zaid juga akan lebih selesa jika berada dengan PKR daripada bertahan dalam Umno yang sudah tidak dapat menerimanya.

Tiada ulasan: