Ahad, 7 November 2010

'PERANG' DI KALANGAN PAKATAN PEMBANGKANG BERMULA?

Ternyata Parti Keadilan Rakyat (PKR) tidak boleh terima kekalahannya di Batu Sapi. Bukan marahkan BN tetapi marahkan sekutu mereka PAS dan DAP.

Ungkit mengungkit mula timbul apabila PKR merasakan mereka gila-gila membantu apabila PAS bertanding tetapi apabila mereka bertanding di Batu Sapi, PAS bagaikan acah tak acah saja.

Mana PKR Tidak marah kerana tidak ada kesungguhan PAS dan DAP untuk membantu Ansari Abdullah yang menjadi calon dan bertanding di pilihan raya kecil itu.

Persoalanya apakah kerana kalah PKR menyalahkan PAS sedangkan ketika menang masing-masing ‘raya Hindu’. PKR dapat rasakan DAP dan PAS tidak serius padahal mereka ‘nak rak’ bantu PAS menang di Kuala Terengganu dan DAP di Sibu.

Dari kejauhan jika diperhatikan pilihan raya di Batu Sapi tidak disertai secara bersungguh seperti mana Pakatan menghadapi pilihan raya kecil Kuala Terengganu dan Sibu yang membawa kemenangan.

Nak kata ungkitan ini tidak benar ia sudah menjadi ketahuan umum apabila cerita ini dibawa dalam Facebook dan blog.

Salah satu yang menarik ialah melalui blog MSO. Baca entri MSO semalam (Sabtu, 6 November 2010):

Betulkah Pas & DAP Tidak Serius Sokong PKR?

KENYATAAN dan luahan rasa setiausaha politik Anwar Ibrahim, Abdul Rahman Yusof yang tidak puas hati dan kesal dengan Pas dan DAP dalam membantu kempen pilihan raya kecil melibat parti PKR yang bertanding di Batu Sapi 4 November dahulu sesuatu yang tidak wajar dibuka kepada umum
.
Dalam pada itu keluhan Abdul Rahman itu tidak boleh dipandang ringan jikanya betul. Ianya perlu dipedulikan terutamanya oleh dua rakan mereka itu kalau tidak ia boleh memborak ke permasalahan lebih besar lagi.

Apa yang dikesalkan Abdul Rahman ialah sikap Pas dan DAP tidak seperti partinya dalam membantu pilihan raya kecil melibatkan parti berkenaan. Katanya, Pas dan DAP yang membantu pilihan raya di Batu Sapi memaksa PKR membayar segala kos bantuan itu dan ini tidak seperti diamalkan partinya.

Kata Abdul Rahman PKR ketika membantu pilihan raya kecil melibatkan DAP di Sibu dan Pas di Kuala Terengganu, Bukit Gantang atau Bagan Pinang tidak meminta apa-apa bayaran dan mengeluarkan wang poket sendiri

Tentu Rahman ada bukti mengenai sikap Pas dan DAP dalam membantu kempen calon PKR dalam pilihan raya itu. Sebenarnya orang ramai juga dapat merasakan bahawa tidak ada kesungguhan Pas dan DAP untuk membantu Ansari Abdullah yang menjadi calon dan bertanding di pilihan raya kecil itu. Dari kejauhan jika diperhatikan pilihan raya di Batu Sapi tidak disertai secara bersungguh seperti mana Pakatan menghadapi pilihan raya kecil Kuala Terengganu dan Sibu yang membawa kemenangan.

dipetik dari : http://hambali1.blogspot.com/

Tiada ulasan: