Isnin, 18 Mei 2009

Mubin Ismail : Apa lagi ‘setakat ini’ pula?


Oleh Abdul Wahab Idrus

BUKAN niat saya untuk menyerang blogger Abdul Mubin Ismail (lihat http://jaranganakmelayu.blogspot.com/) lewat tulisannya mengulas kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin mengenai Menteri Besar (MB) Terengganu kekal ketika mengadakan siding akhbar di Kuala Terengganu, Sabtu 16 Mei 2009.
Ada perkataan ‘setakat ini’ menjadi ulasan panjang lebar blogger berasal dari Terengganu itu kerana jelas niatnya, menyamai niat Kumpulan 10 ADUN yang digelar ‘budak hitam’ oleh Abdul Mubin lewat tulisannya.
Memetik kenyataan Muhyiddin, kepimpinan negeri ini akan terus diterajui Datuk Ahmad Said sebagai Menteri Besar.
Beliau yang juga Timbalan Presiden Umno memberitahu, isu pertukaran jawatan Menteri Besar tidak berbangkit malah tiada perbincangan mengenainya dibuat oleh pucuk pimpinan parti.
“Siapa kata (ada pertukaran), setakat ini saya tak dengar apa-apa pun tentang perkara ini,” katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan sambutan Hari Guru 2009 Peringkat Kebangsaan bertemakan Guru Pembina Negara Bangsa di Taman Tamadun Islam di Kuala Terengganu.
Muhyiddin mengulas desas-desus kononnya Menteri Besar Terengganu akan ditukar berikutan kemelut politik melanda negeri ini.
Isu itu timbul berikutan ura-ura undi tidak percaya terhadap Ahmad pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) baru-baru ini, namun ia tidak berlaku.
Bagaimanapun , pada hari kedua persidangan, 10 Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Barisan Nasional (BN) tidak hadir atas alasan keselamatan selepas tiga daripada mereka iaitu Datuk Rosol Wahid (Ajil), Abdul Halim Jusoh (Permaisuri) dan Zakaria Abdullah (Paka) menerima sistem pesanan ringkas (SMS) ugutan dipercayai berikutan polemik itu.
ADUN-ADUN berkenaan selepas itu turut melahirkan rasa tidak percaya terhadap kepimpinan Ahmad dan mahu beliau ditukarkan.
Muhyiddin menegaskan, beliau mahu melihat situasi politik di Terengganu menjadi bertambah baik dengan semua pihak mengutamakan perhatian untuk membina kekuatan Umno dan BN di negeri itu.
Beliau percaya semua kepimpinan Umno negeri termasuk wakil rakyat dan kepimpinan bahagian akan cuba mengorak langkah baru untuk mengujudkan satu persefahaman yang lebih baik di kalangan mereka.
“Kita sayangkan Terengganu. Rakyat telah beri kepercayaan dan kita kena tumpukan perhatian untuk membangunkan negeri ini kerana Terengganu mempunyai banyak sumber, hasil negeri banyak, minyak pun ada.
“Saya kira rakyat masih mahu lihat pembangunan yang lebih banyak, jadi ia mesti diutamakan,” ujarnya.
Katanya, walaupun ada perselisihan faham sesama sendiri, mereka perlu memberi keutamaan untuk menyelesaikannya.
“Sama ada ADUN, bukan ADUN, pemimpin parti, berjawatan atau tidak, jika berganding bahu, kalau pentingkan rakyat dan mahu pertahankan kedudukan di Terengganu, jangan abaikan rakyat yang beri keyakinan kepada kita untuk mentadbir negeri ini,” ujarnya.
Blogger Abdul Mubin membayangkan, setakat ini sahaja jaminan Muhyiddin terhadap kedudukan Ahmad Said sebagai Menteri Besar Terengganu, tetapi selepas ‘setakat ini’ mungkin, ada perkembangan lain, yang akan menyebabkan Ahmad Said tidak akan kekal sebagai Menteri Besar.
Kesihan kita tengok penyu menangis ketika bertelur, begitulah kesihannya banyak pihak terhadap Abdul Mubin kerana, sedaya upaya dia mahukan juga Perdana Menteri menukarkan Ahmad Said sebagai Menteri Besar.
Selagi Ahmad Said kekal sebagai Menteri Besar, Abdul Mubin mungkin boleh ‘sesak nafas’ dan susah nak bernafas. Itulah sebabnya, setiap kali dia ‘up-date’ blog nya, dia akan menyerang Datuk Ahmad Said yang dibencinya. Dia juga tidak habis-habis menyerang Datuk Rosli Mat Hassan yang dianggapnya sebagai ‘orang yang patutnya mengundurkan diri’ dari jawatan Setiausaha Badan Perhubungan Umno Negeri Terengganu.
Maka, dari banyak-banyak perkataan yang keluar dari mulut Muhyiddin ketika berada di Terengganu, Abdul Mubin hanya mahu menganalisis apa maknanya ‘setakat ini’ yang katanya ada dilaporkan dalam beberapa media, tetapi bukan Mingguan Malaysia.
Dari apa yang diulas oleh Abdul Mubin, jelaskan ‘budak ini sakit’. Kalau adalah mana-mana bomoh di Terengganu yang boleh menjampinya, jampikanlah. Kesihan dia kalau dibiarkan dia terus begitu, mencari perkataan-perkataan yang boleh diputar belitnya bagi mengesahkan kononnya Datuk Ahmad Said akan gugur dari kedudukan Menteri Besar.

Tiada ulasan: